Danas završava višednevna manifestacija “Trag u beskraju”, koju već treću godinu za redom organiziramo u sjećanje na našeg Olivera Dragojevića. Uz koncert koji je sinoć uživo emitiran na Hrvatskoj televiziji i tako posvjedočio iznimnoj atmosferi, Lučani i naši gosti mogli su u utorak pogledati otvaranje izložbe „Oliver u objektivu Livija Andrijića“ u Centru za kulturu. U četvrtak su položeni vijenci na mjesnom groblju, a u župnoj crkvi sv. Josipa održan je recital Ante Gela i Marka Tolje. Danas se manifestacija zaključuje jazz koncertom na župnoj pijaci. Dosadašnji program i jedinstvena atmosfera potvrdili su i ovog puta više nego dobru organizaciju usprkos posebnim epidemiološkim mjerama, činjenicu da je Luka ovih dana zbog Olivera ponovno bila u središtu medijske pozornosti u zemlji i regiji, ali i ponajvažnije da su Oliver i Lučani još uvijek jedno biče.
 

U srijedu, 28. srpnja, održana je na župnoj pijaci svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Vela Luka. Zbog pandemije, datum je i ove godine bio prebačen s blagdana sv. Josipa u konac srpnja. Uz goste iz gradova Dalmacije, kao i predstavnika susjednih korčulanskih općina, sjednici je prisustvovala i Lučanima se obratila gradonačelnica švedskog grada Kalmara Dženita Abaza, koja je početkom 1990-ih svoje izbjegličke dane provodila upravo u Veloj Luci. Drugi put zaredom sjednici je prisustvovao predsjednik RH Zoran Milanović. Na video zidu je prezentirano video-izvješće o realiziranim infrastrukturnim i drugim projektima, i to u razdoblju 2017.-2020., a potom se skupu obratila općinska načelnica Katarina Gugić.

U drugom dijelu sjednice dodijeljena su općinska javna priznanja. Javno priznanje za dugogodišnje javno djelovanje pravnim osobama za najmanje 20 godina kontinuiranog rada dodijeljeno je Udruženju obrtnika Korčula-Lastovo – Općinskom odboru Vela Luka. Javno priznanje za kolektivno izvanredno postignuće u protekloj 2020., dodijeljeno je udruzi Likovno stvaralaštvo Vele Luke za provedbu projekta „Luka mozaika“. Javno priznanje za pojedinačno izvanredno postignuće u protekloj 2020. dodijeljeno je profesorici Ofeliji Dragojević, ravnateljici Srednje škole Vela Luka za ostvarene zapažene rezultate u javnom djelovanju na odgojno-obrazovnom i pedagoškom planu. Javno priznanje za životno djelo - Golubica općine Vela Luka dodijeljena je akademiku Arsenu Bačiću za njegov doprinos razvoju znanosti Republike Hrvatske.

Na sjednici su dodjeljena i javna priznanja na polju sporta. Nagrade za najuspješnije sportaše Vele Luke u 2020. uručene su: Lari Matas, mlađoj kadetkinji, STK „Lučica“ Vela Luka, kao najuspješnijoj sportašici Vele Luke za 2020.; ekipi mlađih kadetkinja STK Lučica (Lara Matas, Rina Žuvela, Franka Dragojević)  kao najuspješnijoj ženskoj sportskoj ekipi u 2020.; seniorskoj ekipi STK „Lučica“ Vela Luka  (Deni Berković, Marko Matas, Nikola Žuvela, Filip Mikulić i Boris Dragojević) kao najuspješnijoj muškoj sportskoj ekipi u 2020.; posadi dvojca na pariće za juniore, VK „Ošjak“  Vela Luka (Nikola Šeparović, Vito Prižmić), VK Ošjak kao najuspješnijoj sportskoj posadi u 2020., te kadetskoj ekipi Vaterpolo kluba Vela Luka (mješovita; dječaci i djevojčice) kao najuspješnijoj mješovitoj sportskoj ekipi u 2020.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa su, uz klapu Kumpanija, kvartet Sequentia i Meri Anastasov, Luciju Marinović i Elu Radman sa violinom, violom i čelom, nastupali i poznati glazbenici Ante Gelo i Marko Tolja. (Foto: Ured predsjednika RH)

Nakon duge i teške bolesti u 86. godini života preminuo je Perica Šimunović „Cindro“, član SDP-a Vele Luke od njegovog početka. Barba Perica bio je jedan od najstarijih članova velolučkog SDP-a, kako po životnoj dobi tako i po članstvu u stranci. Rođen je 30.8.1935. godine u radničkoj, politički lijevo orijentiranoj te antifašističkoj obitelji. U mlađim danima bio je društveno i politički vrlo angažiran, posebno oko rješavanja pojedinih infrastrukturnih problema mjesta i njegove okoline. Pamtimo ga kao vrijednog i marljivog čovjeka. Iako zbog bolesti i starosti u posljednje vrijeme nije bio u mogućnosti redovito sudjelovati u radu stranke i na njenim skupovima, ipak se uvijek interesirao za događanja u stranci i političkom životu mjesta, a svaki poziv ili informaciju od strane SDP-a prihvaćao je s radošću i znatiželjom. Podupirao je realizaciju općinskih projekata i aktualnog općinskog političkog vodstva. Hvala mu na podršci i pomoći stranci, a posebno na višedecenijskoj vjernosti socijaldemokraciji. Njegovima najbližima, prije svega obitelji i rodbini upućujemo iskrenu sućut. Pogreb će se održati danas u ponedjeljak na mjesnom groblju svetog Roka s početkom u 18,00 sati.

SDP Vele Luke

U 89. godini života zauvijek nas je napustila Marica Zlokić udova Stjepana, rođena 28.9.1932. godine. Teta Marica je od samog početka bila vrlo aktivna članica SDP-a Vele Luke, a posebno Foruma žena u kojemu je bila inicijatorica mnogih aktivnosti. U obnašanju svojih stranačkih obaveza bila je vrlo savjesna. Ostat će nam u sjećanju kao vrlo tolerantna osoba širokih životnih, ali i političkih vidika. Nikada nije bila isključiva. U društvu Foruma žena uvodila je radost i budila optimizam. Njene savjete kao jedne od najstarijih članica Foruma žena i SDP-a Vele Luke istinski smo cijenili. Ovom prilikom još jednom izražavamo zahvalnost za sve ono što je pružila velolučkom Forumu žena i SDP-u Vele Luke. Njenoj obitelji i rodbini upućujemo iskrenu sućut. Pogreb naše drage tete Marice održat će se u ponedjeljak 5. srpnja 2021. godine na mjesnom groblju svetog Roka u 18,00 sati. Neka joj vječna slava i hvala! 

SDP Vele Luke

Na današnji dan obilježavamo slavnu stranicu naše prošlosti kada su se mnogi naši preci priključili pokretu otpora protiv okupatora u Drugom svjetskom ratu. Njihovim učešćem u ratu i pobjedom stvoreni su temelji suvremene civilizacije. Neka im je vječna slava i hvala!

SDP Vele Luke