I ove godine u povodu Dana hrvatske neovisnosti u Veloj Luci je organizirano pješačenje do najvećeg velolučkog brda "Hum" pod nazivom "Ususret zdravlju". U ovoj sportsko rekreativnoj i zabavnoj priredbi sudjelovalo je oko 250 ljudi, među kojima je bilo turista. Krenulo se od Školske sportske dvorane na "Močnome lazu". Nakon dolasku na "Hum" organizirana je raznolika zabava, a potom ručak. I ovoga puta glavno jelo bio je grah i kobasice. Nakon zabave i ručka u poslijepodnevnim satima planinari su krenuli natrag, prema Veloj Luci. Ovu manifestaciju zajednički su organizirali velolučko Planinarsko društvo "Mareta", Turistička zajednica, Općina Vela Luka i Luško lito, te je kao takva postala tradicija, a također dio turističke ponude u posezoni. (T.D.)

Tijekom proteklih devet mjeseci tekuće godine u raspoloživim turističkim kapacitetima Vele Luke ostvarena je 201.842 noćenja, što je povećanje od 10% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Broj dolazaka također je povećan za 10%. Ovime je u Veloj Luci prvi put u proteklih 28 godina ostvaren turistički promet iznad 200 tisuća noćenja. Gledano po toj osnovi ova je turistička sezona najuspješnija od hrvatske samostalnosti. Porast prometa zabilježen je gotovo u svim vidovima smještaja. U hotelima za 10%, privatnom smještaju za 9%, nekomercijalnom smještaju za 22%, te ostalim oblicima smještaja za 24%. Pad prometa jedino je zabilježio Autokamp "Mindel" za 6%. I ove godine najbrojniji turisti opet su Slovenci, koji su ostvarili 33.330 noćenja, što je za 10% više nego lani. Slijede Poljaci s 27.863 noćenja, što je 5% više nego lani, a na trećem su mjestu Nijemci s ostvarenih 26.128 noćenja, što je 5% manje nego prošle godine. U mjesecu rujnu ostvareno je 26.861 noćenje, što je za 2% manje nego lani. U proteklom mjesecu porast prometa zabilježio je obiteljski smještaj i hotel "Jadran", ali ne i ostali turistički subjekti. (T.D.)

Dana 12. rujna posjetio nas je Zoran Milanović. U punoj sali hotela Jadran održao je tribinu sa članstvom i simpatizerima, a nakon toga je posjetio tradicionalnu Feštu od uja.

Danas slavimo Dan neovisnosti kada je Hrvatski sabor 1991. donio odluku o raskidu veza s drugim republikama SFRJ. Naša je želja da i naše društvo, i svaki pojedinac zasebno bude što neovisniji i slobodniji u ovoj zemlji, a ne sapet i vezan politikama, ucjenama i strahom čega smo svakodnevno svjedoci. Neka vam je neovisniji i slobodniji današnji i bilo koji sutrašnji dan! SDP Vele Luke