U cilju unapređenja zdravstvene zaštite stanovnika zapadnog dijela otoka Korčule i svih onih koji gravitiraju velolučkom Domu zdravlja "Dr. Ante Franulović", načelnica Katarina Gugić potpisala je s ravnateljem Marinom Barčotom ugovor o sufinanciranju medicinsko-biokemijskog laboratorija, ortopeda, inženjera medicinske radiologije i primalja za 2020. godinu kojim se Općina Vela Luka obvezala sufinancirati medicinske usluge pripravnosti iz navedenih područja. Potpisan je i ugovor o sufinanciranju troškova podstanarstva za liječnike u Domu zdravlja "Dr. Ante Franulović" u 2020. godini kojim se Općina Vela Luka obvezala sufinancirati smještaj stanovanja liječnika u Veloj Luci. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je 60.769,00 kn.

U sklopu priprema za nadolazeću turističku sezonu u Veloj Luci je u tijeku niz radova na poboljšanju izgleda i uređenosti mjesta. Uređuju se parkovi, nasadi i drvoredi, kao i pješačke staze. Uz to zaposlenici Javnog komunalnog poduzeća "Komunalne djelatnosti d.o.o." postavili su 8 novih stupova za solarnu rasvjetu u turističkoj uvali Plitvine. Riječ je o donaciji Hotelskog poduzeća "Hum hoteli" koje već niz godina na taj način pridonosi poboljšanju infrastrukture u spomenutoj uvali. Spomenute radove zajednički su organizirali Općina i Turistička zajednica Vele Luke. (T.D.)

Nakon provedenog postupka javnog natječaja Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo je Odluku o dodjeli 215 tisuća kuna Općini Vela Luka u svrhu financiranja projekta "Uređenja šetnica na trasama već postavljenih kolektora u centru Vele Luke". Navedenim sredstvima predviđeno je uređenje šetnice oko velolučke Osnovne škole sukladno osiguranim sredstvima. Ova su financijska sredstva velolučkoj jedinici lokalne samouprave odobrena u sklopu Programa razvoja otoka u tekućoj 2020. godini. (T.D.)

Velolučki Centar za kulturi obilježio je Međunarodni dan muzeja online prezentacijom nove donacije koja je stigla u ovu kulturnu ustanovu. Riječ je o predmetima i arhivskoj građi iz El Shatta na Sinaju u kojemu je tijekom Drugoga svjetskog rata bio smješten izbjeglički logor, kojeg su uglavnom sačinjavali stanovnici Dalmacije. Donaciju je poklonila Velolučanka Branka Marinović. Važno je istaknuti da je u ovom izbjegličkog logoru tijekom 1944. i 1945.godine rođeno 11 Velolučana, a umrlo ih je 63, dok je 15 velolučkih djevojaka sklopilo brak sa strancima. Svrha spomenute prezentacije je potaknuti razmišljanje o različitostima i specifičnostima određenih manjinskih skupina u specifičnim povijesnim okolnostima, te potaknuti mještane na nove slične donacije ovoj ustanovi. (T.D.)

Međunarodni praznik rada ove godine Velolučani obilježavaju drugačije i skromnije nego inače. Ovaj državni praznik provode u svojim domovima ili vikendicama u krugu najuže obitelji bez većih tradicionalnih okupljanja. Zbog poznatih okolnosti sinoć je izostao promenadni nastup Narodne glazbe "Vela Luka" na tamošnjoj rivi. Ove godine također je izostao dolazak nautičara i ostalih turista, jer su svi hoteli zatvoreni. Osim toga puno je manje pjesme i veselja s čime se je u Veloj Luci tradicionalno obilježavao prvi svibnja - međunarodni praznik rada. (T.D.)