Petnaestog siječnja navršava se 28. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Svima nam je poznato da je riječ o najvažnijem događaju u povijesti hrvatskog naroda, te o konačnom ostvarenju stoljetnih težnji našeg naroda. Tu su želju hrvatski građani jasno izrazili na referendumu održanom nekoliko mjeseci prije, kojom prilikom se više od 90 posto njih izjasnilo za osamostaljenje Republike Hrvatske i izlazak iz tadašnje SFRJ. Ovom prilikom nije mi namjera pisati o tim opće poznatim povijesnim činjenicama, već o nečemu drugom. A to je, kako je i na koji način obilježen taj veliki povijesni događaj u Veloj Luci i tadašnjoj Općini Korčula i s kakvim porukama. Radi mlađih čitatelja, koji možda to ne znaju napominjem da je u to vrijeme Vela Luka bila najveća Mjesna zajednica i najveće industrijsko naselje u korčulanskoj Općini s 4.500 stanovnika i 1900 stalno zaposlenih u 9 velolučkih poduzeća, a da se Općina Korčula protezala od Vele Luke do mjesta Mokalo na zapadnom dijelu poluotoka Pelješca.

Prema podacima Matičnog ureda prošle godine u Veloj Luci je rođeno tridesetoro djece ili 5 više nego 2018. godine. Umrlo je 45 osoba ili 14 manje nego prethodne godine, te je sklopljeno 14 brakova, odnosno 4 manje nego u 2018. godini. Prema ovim podacima u prošloj je godini došlo do poboljšanja demografskih kretanja u ovom korčulanskom mjestu u kojemu je jedinica lokalne samouprave prije više godina donijela niz poticajnih pronatalitetnih mjera, koje po svemu sudeći daju prve rezultate. (T.D.)

Putem javnog natječaja Ministarstvo kulture Republike Hrvatske odobrilo je velolučkoj Općini milijun kuna za početak uređenja Memorijalne muzejske zbirke Olivera Dragojevića u tamošnjem Centru za kulturu. Radovi bi trebali započeti i završiti u ovoj godini. Time će se Vela Luka barem skromno odužiti ovom velikom i plemenitom čovjeku i glazbeniku, koji je za vrijeme čitave svoje karijere promicao Velu Luku, u prvom redu kao mjesto dobre pjesme i glazbeno nadarenih ljudi. (T.D.)

U pet velolučkih uljara konačno je završena prerada maslina. Prerađeno je 165 vagona maslinovog ploda te proizvedeno 22 vagona vrlo kvalitetnog maslinovog ulja s malom zastupljenošću slobodnih masnih kiselina, te značajnim udjelom fenola i polifenola. Prošlogodišnji urod maslina jedan je od najvećih u posljednjih nekoliko decenija. Podsjetimo, na području Vele Luke pod kulturom se nalazi više od 125 tisuća stabala maslina. Maslinarstvo je najznačajnija poljoprivredna grada od koje brojna velolučka domaćinstva ostvaruju značajne prihode te je u Veloj Luci registrirano više od 300 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. (T.D.)