Velolučka udruga za kulturna i društvena pitanja "Lanterna" tiskala je knjigu "Hrvatski narodni život i običaji u Veloj Luci", autora profesora Marka Šeparovića "Bogomoje", izumitelja ekliptičke sprave i pjesnika čitave povijesti Hrvatske koja opisuje narodne običaje u Veloj Luci između dva svjetska rata od kojih su se neki zadržali do danas. Knjiga na poseban način govori i svjedoči o pojedinim događajima i povijesti Vele Luke tridesetih godina prošlog stoljeća, a također o specifičnom velolučkom govoru, te velolučkom mentalitetu. Urednik knjige je Tonko Barčot. Autori popratnih studija ovog zanimljivog štiva su osim Tonka Barčota još etnolog Tvrtko Zebec i Petar Milat. Recezenti knjige su profesor emerita Elsie Ivanchich Dunin sa sveučilišta u Kaliforniji i dr.sc. Franko Mirošević. Knjiga je tiskana u 300 primjeraka na 317 stranica s nizom starih fotografija Vele Luke koje na poseban način svjedoče o ljudima i događajima jednog davnog vremena. Njena promocija trebala se održati prošlog tjedna, ali je nažalost taj kulturni događaj morao biti odgođen za neka bolja vremena zbog poznatih okolnosti vezanih za pandemiju korona virusa. S obzirom na tematiku ova će knjiga velolučke "Lanterne" sasvim sigurno pobuditi veliki interes prije svega kod Velolučana, a uvjereni smo i kod stanovnika ostalih mjesta na Korčuli. Unatoč tome što je odgođena njena promocija, ona se već naveliko čita. (T.D.)

Od strane Županijskog stožera civilne zaštite danas je potvrđeno 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom u našoj županiji od kojih je pozitivna i jedna osoba iz Vele Luke. Kao Općinski stožer civilne zaštite Vela Luka surađujemo sa svim nadležnim institucijama i provodimo odluke i mjere prevencije. Sve nadležne institucije već danima pozivaju, a ovim putem i ja ponavljam da je u ovom trenutku najvažnija odgovornost građana i svjesnost da najveću razinu prevencije možemo provesti mi sami. Zbog toga apeliram na sve građane da se drže preventivnih mjera kako bi zajedničkim naporima djelovali u sprječavanju i smanjenju rizika daljnjeg širenja i što bržem suzbijanju ove bolesti u Hrvatskoj i kod nas u Veloj Luci.

Ponašajmo se ozbiljno i odgovorno jer jedino na taj način možemo riješiti situaciju s virusom!

Načelnica

Katarina Gugić

U sklopu obilježavanja Dana općine Vela Luka u galeriji tamošnjeg Centra za kulturu održana je prezentacija zbirke poezije "Zbrka", autora Josipa Pranića, Velolučanina koji se osim pjesništvom bavi skladanjem i sviranjem na gitari. Pjesme iz spomenute zbirke nastale su tijekom proteklih 10 godina, a njihova su inspiracija svakodnevno velolučki i korčulanski događaji. Pjesme iz ove zbirke su prije nekoliko mjeseci također objavljene u makedonskim i crnogorskim književnim časopisima, a uskoro će i u Rijeci. O autoru su govorili pjesnikinja Ivčica Dragojević i Anita Borovina, ravnateljica Narodne knjižnice "Šime Vučetić". Stihove su recitirali Mirjana Žuvela i Duško Miojević uz glazbenu pratnju Damira Vlašića na klavijaturama. (T.D.)

Drage Luške i Lučani,

čestitamo vam Dan općine i blagdan sv. Josipa! Usprkos svim ograničenjima u javnom životu, obustavi svih predviđenih događanja, želimo vam da u krugu vaših obitelji po starom običaju ipak svečano obilježite današnji dan. I stojte nam zdravo i veselo! SDP Vele Luke

Velolučki stolnoteniski klub "Lučica" sudjelovao je na dvodnevnom međunarodnom stolnoteniskom turniru u Herceg Novom - Mimoza 2020. Sudjelovalo je više od 120 natjecatelja u 8 kategorija, te isto toliko seniora u više različitih kategorija. "Lučica" je nastupila s 13 natjecatelja. U kategoriji najmlađih kadetkinja Rina Surjan osvojila je treće mjesto. U kategoriji mlađih kadetkinja prva tri mjesta pripala su Velolučankama: Lari Matas, Rini Žuvela i Franki Dragojević. (T.D.)