Sinoć je u atriju velolučkog Centra za kulturu predstavljena knjiga pod nazivom "Do pakla logora Bileća i natrag". Njen autor je Zoran Tomaš, umirovljeni policajac i hrvatski branitelj, koji je s skupinom velolučkih i korčulanskih policajaca sudjelovao u borbama na južnom hrvatskom bojištu nekoliko dana nakon napada jugovojske na Dubrovnik, te zatim pao u zarobljeništvo i sproveden u zloglasni logor Bileća u kojem je zajedno s svojim suborcima proveo 70 dana teške psihičke i fizičke torture. U ovoj zanimljivoj knjizi tiskanoj na 125 stranica manjeg formata autor opširno govori o ratnom putu i stradanju spomenute skupine velolučkih i korčulanskih branitelja. O knjizi su govorili prof.dr. Nikola Stanković s Teološkog fakulteta u Zagrebu i dr.sc. Dinko Radić, ravnatelj Centra za kulturu. Razgovor s Zoranom Tomašem vodila je Anita Borovina, ravnateljica velolučke Narodne knjižnice "Šime Vučetić", koja je
ujedno organizator ovog kulturnog događaja kao dijela programa obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja. U zabavnom
dijelu programa sudjelovala je mješovita klapa Folklornog društva "Kumpanija" Vela Luka, a predstavljanju knjige prisustvovao je impozantan broj ljudi pod strogim epidemiološkim mjerama. (T.D.)

U povodu druge godišnjice smrti Olivera Dragojevića izaslanstvo Općine Vela Luka jutros je položilo vijenac na njegov grob na mjesnom groblju svetog Roka u Veloj Luci. Nakon toga je u župnoj crkvi svetog Josipa služena misa zadužnica, a potom je u istoj crkvi priređen recital. Poslijepodne s početkom i 19 sati i 30 minuta u atriju Centra za kulturu splitski novinar Zlatko Gal predstaviti će publici svoju knjigu posvećenu Oliveru Dragojeviću, njegovom životu i umjetničkom radu pod nazivom "Trag u beskraju". Nakon toga s početkom u 21 sat na mjesnoj pijaci ispred župne crkve sv. Josipa održati će se koncert pod nazivom "Trag u beskraju". Nastupit će poznati pjevači hrvatske zabavne glazbe: Petar Grašo, Nina Badrić, Petar Dragojević i Ante Gelo, te naravno splitski bed Dubini koji će izvoditi najpoznatije Oliverove skladbe. Zbog ograničenosti broja posjetitelja na mjesnoj pijaci Velolučani i brojni turisti koncert će moći pratiti putem dva video zida koja su u tu svrhu postavljena na velolučkoj "Maloj rivi" u samom centru Vele Luke. (T.D.)

Dobitnica ovogodišnjeg velolučkog općinskog javnog priznanja za pojedinačno izvanredno postignuće u prošloj godini je Mirjana Žuvela, nastavnica Osnovne škole "Vela Luka" za iznimne rezultate ostvarene na planu školskog obrazovanja, kao i javnog te kulturnog djelovanja u mjestu. Za ostvareno kolektivno postignuće u prošloj godini općinsko javno priznanje dobio je organizacijski odbor kulturno zabavne manifestacije "Trag u beskraj" organiziran u povodu prve godišnjice smrti Olivera Dragojevića. Ovo priznanje dobili su Vinko Barčot, Ante Gelo i Lidija Samarđija. Dok je dobitnik priznanja za dugogodišnje uspješno javno djelovanje u trajanju većem od 25 godina lokalna Radio postaja - Val radio Vela Luka.

Govoreći o rezultatima rada velolučke Općine ostvarenim u prošlog godini Katarina Gugić, općinska načelnica je na večeras održanoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća pored ostalog kazala da je ova Općina lani ostvarila izvršenje općinskog proračuna u iznosu od 16 i pol milijuna kuna, što je najviše u proteklih 10 godina. U minuloj godini napravljen je veliki iskorak u sferi zaštite okoliša. Završen je projekt saniranja bivšeg deponija "Sitnica", te sagrađeno Reciklažno dvorište, nabavljen novi kamion za prikupljanje i odvoz smeća te nove kante i kontenjeri za otpad. Pored toga završena je izgradnja nekoliko trafostanica i gravitacijskih kolektora, uređeni novi dijelovi velolučkih šetnica, izdana Građevinska dozvola za sekundarnu mrežu kanalizacije, dovedena infrastruktura u Poduzetničku zonu, dok će do kraja godine započeti realizacija projekata za koje postoji potrebna dokumentacija i osigurana financijska sredstva. To je početak uređenja Memorijalne zbirke Olivera Dragojevića, nabava nove opreme u Dječjem vrtiću "Radost", nastavak elektrifikacije okolnih uvala, uvođenje besplatnog javnog interneta, uređenje novih šetnica, kao i mjesne ribarnice te asfaltiranje dviju dionica nerazvrstanih cesta do okolnih uvala. (T.D.)

Među brojnim uzvanicima na večeras održanoj svečanoj sjednici velolučkog općinskog vijeća nazočili su općinski načelnici i gradonačelnici iz susjednog Blata, Smokvice, grada Korčule, Trogira, Ploča, Jelse i Gradaca, te grada Jastrebarskog s kojim je večeras Općina Vela Luka potpisala sporazum o prijateljstvu. U ime Općine Vela Luka sporazum je potpisala Katarina Gugić, općinska načelnica, a u ime grada Jastrebarskog gradonačelnik Zvonimir Novosel. U razmjeni poklona velolučka općinska načelnica svom je kolegi iz Jastrebarskog uručila grb Vele Luke izrađen kao kameni mozaik, a djelo je udruge Likovno stvaralaštvo Vele Luke. Dok je gradonačelnik Jastrebarskog velolučkoj Općini poklonio drvenu bačvu čuvenog Plješivičkog vina. Posebno je zanimljivo da je svečanoj sjednici također nazočila gradonačelnica švedskog grada Kalmara s kojim je ova korčulanska Općina uspostavila suradnju. (T.D.)