Prošlog tjedna započela je nova školska godina. U prve razrede Osnovne škole upisano je 29 prvašića. Načelnica Katarina Gugić posjetila ih je, podijelila im slikovnice i zaželila uspjeh u njihovom školovanju.

Nakon godine stanke, zbog pandemijskih ograničenja, ovog rujna ipak je održano 7. izdanje Vela Luka Outdoorsa koje je okupilo više od 230 natjecatelja, volontera i zaljubljenika u aktivni i pustolovni turizam iz Vele Luke, Hrvatske, Švicarske, Slovenije, Njemačke i Meksika. Natjecali su se biciklisti (MTB utrka) i trkači, a svjedočili smo i otvaranju prvog penjališta na otoku. Sportske događaje su upotpunili predavanja i izlet na Proizd.

 

Budući da sam, kako i priliči povjesničaru, blagoslovljen slonovskim pamćenjem, sjetim se tu i tamo studentskih dana u Zadru, na Alma mater Iadertina. Sjetim se pritom profesora antičke povijesti, iznimnog čovjeka i velikog erudita, koji je nama, usijanim glavama u ranim dvadesetima, često pričao o svojevrsnom kraju povijesti. Danas, više nego ikad, promišljam koliko je bio u pravu; uzrok propasti svih civilizacija u povijesti nisu bile toliko vanjske prijetnje koliko unutarnja dekadencija i autodestrukcija. Kad pogledate oko sebe, pronjuškate po internetu ili ako vam želudac još uvijek dopušta odgledati do kraja središnju informativnu emisiju u Hrvata, ajde recite da oni rijetki optimisti među vama ne djeluju poput orkestra na Titanicu? Poplave, požari, potresi, virusi, klimatske promjene, otapanje ledenjaka, vojska po ulicama zapadnih demokracija… nekad je Dante gurao Europu u pakao, dok danas Europa gura pakao k nama, baš kao što je i astečke gradove progutala prašuma nakon što su upoznali uljuđenu i profanu zapadnu kulturu. Uostalom, ovih su dana objavljene američke studije koje govore o kraju civilizacije do kraja ovog stoljeća, dočim se odavna zna da će se idući veliki globalni sukob voditi za vodu i prirodne resurse. Zaludu sve mjere za ograničavanje fosilnih goriva, sastanci na vrhu, zabrana dizelaša… riječ je o ireverzibilnom procesu; čovječanstvo se ne može vratiti u predindustrijsko doba, a pohlepa multinacionalnih kompanija ne poznaje granica. Nestao je Bog, Apsolut, Smisao, nestalo je dno na koje je čovjek mogao pasti; zavladao je posvemašnji relativizam. Grace period ljudske vrste očito se bliži kraju; naprosto, suđeno nam je da uništimo sami sebe.

Organizacijski odbor za asfaltiranje nerazvrstane prometnice od predjela Bradat do vrha Mikulina Luke obavještava vlasnike nekretnina s navedenog područja da je u srijedu navečer održan sastanak zainteresiranih građana i predstavnika Općine radi asfaltiranja spomenute lokalne prometnice te da je tom prilikom jednoglasno dogovoreno da se odmah krene u realizaciju ovog projekta. S jednom trećinom sredstava financirat će ga vlasnici nekretnina, a s dvije trećine jedinica lokalne samouprave i to na način da će Općina na svaku uplaćenu kunu od strane građana donirati još dvije kune.

Planirano je asfaltirati 1200 metara prometnice, širine tri metra i debljine asfalta 5 centimetara od Bradata do vrha Mikulina luke s lijeve i desne strane. Ukupna predviđena vrijednost ovog zahvata u ovom trenutku kreće se oko 660 tisuća kuna, od kojih građani moraju osigurati oko 225 tisuća kuna.

Prisutni vlasnici nekretnina jednoglasno su izglasali da vlasnici kuća s navedenog područja trebaju uplatiti 7500 kuna po kući, vlasnici višegodišnjih obradivih nasada (maslina, vinograda i drugih obradivih kultura) 1500 kuna te vlasnici neobradivog zemljišta (šuma i pašnjaka) 750 kuna. S uplatama donacija kreće se odmah zaključno s danom 30.ožujka 2022.godine. Uplate se mogu vršiti obročno do navedenog datuma. Donacije se mogu uplaćivati izravno putem općinske blagajne svakog utorka i četvrtka u vremenu od 8 do 12 sati, ili na poseban žiro račun Općine Vela Luka, kojega su građani dobili u pismenom obliku ili će ga čim prije dobitina svoje kućne adrese.

O svim drugim pojedinostima i događanjima vezanim za realizaciju projekta građani će biti redovito informiranu putem medija, kao i osobno dopisima na kućne adrese.

S poštovanjem!

Organizacijski odbor

Danas završava višednevna manifestacija “Trag u beskraju”, koju već treću godinu za redom organiziramo u sjećanje na našeg Olivera Dragojevića. Uz koncert koji je sinoć uživo emitiran na Hrvatskoj televiziji i tako posvjedočio iznimnoj atmosferi, Lučani i naši gosti mogli su u utorak pogledati otvaranje izložbe „Oliver u objektivu Livija Andrijića“ u Centru za kulturu. U četvrtak su položeni vijenci na mjesnom groblju, a u župnoj crkvi sv. Josipa održan je recital Ante Gela i Marka Tolje. Danas se manifestacija zaključuje jazz koncertom na župnoj pijaci. Dosadašnji program i jedinstvena atmosfera potvrdili su i ovog puta više nego dobru organizaciju usprkos posebnim epidemiološkim mjerama, činjenicu da je Luka ovih dana zbog Olivera ponovno bila u središtu medijske pozornosti u zemlji i regiji, ali i ponajvažnije da su Oliver i Lučani još uvijek jedno biče.