Načelnica Katarina Gugić potpisala je 21 ugovor s udrugama koje su uzele učešće na općinskim natječajima za financiranje programa i projekata udruga za koje su osigurana sredstva u općinskom proračunu. Potpisani ugovori kao i ugovori koji su u tijeku potpisivanja vrijedni su više od 100.000,00 kn što ce dodatno potaknuti rad naših udruga. Rezultat je to primjene novog općinskog Pravilnika o financiranju programa i projekata koje provode organizacije civilnog društva kojeg je Općina Vela Luka među prvima u našoj Županiji donijela prošle godine.

Cilj ovih natječaja je potpora udrugama koje kroz svoja područja djelovanja provode programe ili projekte koji su usmjereni kreiranju, razvijanju i unaprijeđenju kulturne ponude i kulturnih sadržaja, kao dijelu javnih potreba u kulturi, sportskih i sportsko-rekreacijskih manifestacija, a koji će biti usmjereni prema svim društvenim skupinama i obogatit će ukupnu turističku ponudu Općine Vela Luka.Također i potpora udrugama koji provode projekte i programe na području zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije.

U sklopu Luškog lita u prepunom atriju velolučkog Centra za kulturu održana je druga večer klapa pod nazivom - Klape u centru. Nastupila je mješovita klapa Folklornog društva "Kumpanija" iz Vele Luke, a kao gosti muška klapa Smokvica i glazbena skupina Luški evergrini, koji su na svojim glazbalima izvodili razne zabavne skladbe starijeg datuma. Do kraja turističke sezone održati će se još četiri večeri klapa u ljetnom ambijentu velolučkog Centra za kulturu. U ovom slučaju riječ je o novom kulturnom sadržaju koji upotpunjuje turističku ponudu Vele Luke i od posjetitelja je dobro prihvaćen. (T.D.)

U sklopu Luškog lita u galeriji velolučkog Centra za kulturu otvorena je izložba nakita i slika Franice Mandić, rođene Velolučanke, koja već nekoliko decenija radi i živi u Zagrebu. Riječ je o vrlo zanimljivoj izložbi nakita izrađenog od konopa, kaučuka i kamena s otočkim, prije svega velolučkim motivima. O značaju izložbe govorili su Rada Dragojević Ćosović i dr.sc. Dinko Radić iz Centra za kulturu. U zabavnom dijelu programa nastupila je velolučka muška klapa "Fižul". Izložba je otvorena do 10. srpnja, a na njenom otvaranju bio je prisutan veliki broj posjetitelja. (T.D., foto: velaluka.hr)

Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju HDMT po uzoru na prijašnje konferencije od 27. do 29. lipnja 2019. u Veloj Luci organiziralo je Međunarodnu konferenciju o materijalima i tribologiji pod nazivom MATRIB. Ova međunarodna konferencija već se dvadeset godina održava u Veloj Luci. Tom prigodom, načelnica Katarina Gugić u prostorijama Općine Vela Luka primila je organizatore Međunarodne konferencije o materijalima i tribologiji MATRIB - predsjednika Hrvatskog drustva za materijale i tribologiju profesora Željka Alara, profesora Marija Mlikotu prof.dr.sc. Zdravka Šauperla, predsjednika i člana organizacijskog odbora iz Vele Luke Vinka Ivušića i Danka Žuvelu.
Također, na svečanoj večeri načelnica Katarina Gugić uručila je predsjedniku konferencije profesoru Alaru, mozaik sa željom da već sljedeće godine sudionici konferencije izrade svoj mozaik koji će trajno obilježiti dugogodišnju suradnju HDMT-a i Vele Luke. Dvadeseti MATRIB okupio je oko stotinjak sudionika,stručnjaka i studenata iz nekoliko europskih zemalja. Dobra organizacija i ugodan boravak razlog su odabira Vele Luke za mjesto održavanja MATRIBA svih ovih dvadeset godina. (www.velaluka.hr)

Svim mještanima čestitamo Dan državnosti Republike Hrvatske, kojim obilježavamo donošenje Ustavne odluke o hrvatskoj samostalnosti i suverenosti 1991.

SDP Vele Luke