Nakon što je velolučka javna tvrtka Poduzetnički inkubator potpisala sporazum o suradnji s velolučkom Srednjom školom, županijskim Centrom za poduzetništvo te dubrovačkim Sveučilištem danas je Općina Vela Luka po prvi put do sada raspisala javni natječaj za zakup građevinskog zemljišta u velolučkoj Poduzetničkoj zoni, koja je u vlasništvu Općine. Ovim natječajem daje se u zakup prostor s mogućnošću gradnje objekata za potrebe obavljanja gospodarske aktivnosti. Početna cijena zakupnine iznosi 1 kunu po metru četvornom mjesečno na koju se ne obračunava PDV kao ni drugi porezi. Ugovor o zakupu sklapa se na 20 godina u slučaju gradnje objekta ili na 5 godina za slučaj kada nije planirana gradnja. Ovime velolučka Općina želi konkretnim mjerama potaknuti ulaganja u gospodarski razvoj mjesta i time potaknuti poduzetništvo u svojoj sredini. (T.D.)

U Veloj Luci je održana konferencija i Okrugli stol pod nazivom "Poduzetništvo na otocima - izazovi i prilike", kojeg je organizirao velolučki Poduzetnički inkubator u suradnji s Općinom Vela Luka, dubrovačkim sveučilištem, županijskim centrom za poduzetništvo, velolučkom Srednjom školom te udrugom obrtnika otoka Korčule i Lastova. Nakon predavanja i Okruglog stola potpisani su sporazumi o suradnji na potpori i promociji poduzetništva. Za svo vrijeme trajanja ovog skupa bilo je govora o načinima unapređenja i razvoja poduzetništva na otocima. Ovom skupu pored ostalih prisustvovali su predstavnici tamošnjim javnih tvrtki u većinskom vlasništvu Općine, velolučki općinski vijećnici i općinski načelnici Blata, Smokvice i Lumbarde. U ime domaćina prisutne je pozdravila Katarina Gugić, općinska načelnica te Barbara Mirošević, direktorica Poduzetničkog inkubatora Vele Luke, prvog i za sada jedinog na otoku Korčuli. (T.D.)

Održana je Izborna skupština Matice umirovljenika Vele Luke na kojoj je usvojen Izvještaj o radu za proteklo četverogodišnje razdoblju te su utvrđene smjernice budućeg djelovanja. U raspravi je istaknuto da je u proteklom periodu velolučka Matica umirovljenika organizirala 15 izleta za svoje članove. Zbog pandemije izleti se nisu organizirali samo tijekom 2020. godine, kazano je u raspravi. Za predsjednika je ponovno izabran Tonči Surjan, a za tajnicu prof. Lena Marinović. U Upravni odbor izabrani su Tonči Šeparović, Ivan Surjan, Sonja Golić i Tonka Žabica. Za izaslanika za županijsku skupštinu Matice umirovljenika izabran je Tonči Surjan. Na ovom skupu također je dogovoreno da nakon ljetne sezone velolučka Matica umirovljenika organizira izlet na područje Makarskog primorja. (T.D.)

Institut za javne financije Republike Hrvatske dodijelio je Općini Vela Luka peticu za transparentnost općinskog proračuna. Naime, velolučka Općina je prva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji uvela transparentnost trošenja proračunskih sredstava iz čega se svakodnevno može pogledati financijsko stanje i poslovanje ove jedinice lokalne samouprave. Može se također vidjeti i analizirati s kojim sve javnim tvrtkama posluje tamošnja Općina te sve dnevne uplate i isplate Općine Vela Luka, kao i primanja odnosno plaće u velolučkoj javnoj upravi. Ovakav sustav transparentnosti financijskog poslovanja uvelo je samo nekoliko gradova i općina u Dalmaciji. Stoga ovo priznanje Instituta za javne financije Općini Vela Luka zaista znači mnogo te je ujedno dodatno obvezuje u transparentnosti trošenja proračunskih sredstava. (T.D.)

Dragi moji, poznata biblijska sintagma "u znoju lica svoga" ovih dana postala je realitet; ljeto je i službeno počelo, umjesto zaraženih i pozitivnih mediji broje noćenja i dolaske, ministar Marić, da nema ušiju, smijao bi se oko cijele glave pri pomisli na uspješan početak sezone, dok se još jednom potvrđuje kako se ekonomija domovine svodi na mijenjanje plahti i deranje turista cijenama s onu stranu zdravog razuma. Kad smo, međutim, kod zdravog razuma, tim su resursom Hrvati i inače prilično deficitarni tamo oko ljetnog solsticija, kad pada obilježavanje Dana antifašističke borbe; dok sav civilizirani svijet priznaje i poštuje tekovine antifašizma, Hrvati su ga stavili u Ustav, ali kao da ne znaju što bi s njim. Divlje horde kojekakvih krkanoida, onih koji se vlaže na 10.travnja, škrguću zubima, ono malo što im je preostalo, uporno se trudeći svoj primitivni mindset nametnuti kao dominantni narativ; šutljiva većina, ne želeći se zamjerati, radije okreće glavu i ne reagira - svaka civilizacija dosad, od Rimskog Carstva do jutros, propala je jer su došli divlji i istjerali pitome. Državna vlast, po tko zna koji put, i ove godine ignorira Dan antifašističke borbe i zato sam odlučio ova svoja promišljanja podijeliti s vama; lagano ljetno štivo, tematika svakom poznata, svaki čestiti Hrvat o ovome ima nekakvo mišljenje - ko stvoreno za čitanje na plaži, u sjeni borova, dok drugim okom snimate prsate Čehinje ili Mađarice izložene u hladovini.