Obavijest iz Udruge antifašista

Udruga antifašista Vele Luke je nakon terenske obrade podataka sastavila popis preživjelih mještana Vele Luke koji su od davne 1943. do 1945. godine boravili u izbjegličkom logoru u El Shatu za vrijeme drugog svjetskog rata.

Tom prilikom utvrđeno je da je u Veloj Luci do dana 25. svibnja tekuće godine popisano 136 preživjelih osoba iz tog vremena. Riječ je o mještanima koji su u to vrijeme uglavnom bili djeca. Najstariji među njima rođen je 1926.godine, a najmlađi 1945.godine. Među evidentiranima 60 je žena, a 17 osoba  živi izvan svog rodnog mjesta.

Ovi podaci nisu konačni. Vjerujemo da još ima nepopisanih Velolučana i Velolučanki koji su boravili u ovom izbjegličkom logoru. Zbog toga će ovaj popis sigurno biti nadopunjavan u narednom periodu.

Koristimo priliku zahvaliti se svim mještanima koji su nam tako rado, srdačno i toplo izišli u susret i pružili vrlo vrijedne podatke koji se tiču naše lokalne povijesti. Također želimo kazati da će ove podatke koristiti Zajednica udruga antifašista Dalmacija u sklopu obilježavanja 80. godišnjice od formiranja izbjegličkog logora. Povodom ove značajne obljetnice na otoku Drveniku Velikom održati će se središnja proslava spomenutog jubileja. To je planirano za deveti rujna na dan kapitulacije fašističke Italije. Tog dana na Drveniku Velikom otvorit će se prigodno spomen obilježje. Tamo će se okupiti mnogi preživjeli iz čitave Dalmacije. Tom skupu također će prisustvovati brojni uzvanici iz društvenog, kulturnog i političkog života Hrvatske kao i državni dužnosnici. Pokrovitelj spomenutih događanja je Predsjednik Republike Hrvatske.

O svim ostalim pojedinostima koje se tiču obilježavanja ove obljetnice javnost ćemo obavještavati putem lokalnih medija.

I na kraju još jednom iskreno se zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u ovome poslu.

S poštovanjem,

Udruga antifašista Vele Luke