Punim jedrima u luškom litu

Od 14. do 24. srpnja u velolučkoj Osnovnoj školi bila je otvorena izložba pod nazivom "Punim jedrima", koju su zajednički organizirali Inicijativa za promicanje pomorske baštine Vele Luke koja djeluje u sklopu kulturne udruge "Lanterna" i Centar za kulturu Vela Luka. Riječ je izložbi crteža brodova u tehnici flomasterom, autora Iva Vlašića, umirovljenog velolučkog pomorca rođenog 1944.godine u El Shattu te maketama brodova koje su izradili velolučki brodomodelari. Na ovoj izložbi 6 velolučkih brodomodelara predstavilo je svoje radove. To su Dragan Cvjetinović, Dragan Dragojević "Maško", Nedjejko Gugić "Kotarac", Vatroslav Markov, Nikica Oreb te Miljenko Radonić. Valja naglasiti da je izložbu posjetilo više od 500 ljudi.

Proteklih dana je održano i nekoliko kulturnih priredbi od kojih izdvajamo proslavu 130. godišnjice Narodne glazbe "Vela Luka", najstarijeg kulturnog društva u mjestu osnovanog davne 1893. godine. Tim povodom uzduž velolučke rive održan je mimohod uz nastup mladih velolučkih mažoretkinja i Limene glazbe, što je u mjestu te večeri dalo posebnu draž. Iste večeri u atriju Centra za kulturu održana je svečana skupština Narodne glazbe. Par dana poslije na pijaci ispred župne crkve sv. Josipa održan je koncert u kojemu je nastupio puhački orkestar i mali zabavni orkestar Narodne glazbe, a kao poseban gost nastupio je naš poznati pjevač zabavne glazbe Zlatan Stipišić Giboni. I ova večer bila je jako dobro posjećena.

Na velolučkoj pijaci održana je i premijera dokumentarnog filma o našem vrlo poznatom i priznatom akademskom kiparu, slikaru i pjesniku Izvoru Orebu i njegovoj supruzi Emiliji Karlavaris. Prikazan je njihov umjetnički rad i djela koja zaslužuju posebnu pažnju u hrvatskoj kulturi. U domaćim kinima film će biti prikazivan tijekom jeseni i zime. Film je režirao Jakov Sedlar. 
Kada su u pitanju filmovi valja spomenuti i prikazivanje filma "Naš Hajduk". Od ostalih događanja ovom prilikom još ćemo spomenuti velolučki dječji festival koji se ove godine održava po treći put u organizaciji velolučke kulturne udruge mladih "Miki Trasi" koju umjetnički vodi i osmišljava Mirjana Žuvela, nastavnica u velolučkoj Osnovnoj školi.