Dan oslobođenja Vele Luke

Na današnji dan 1944. jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije izvršile su desant na zapadni dio otoka Korčule i oslobodile Velu Luku od njemačkog okupatora. Iako će se nedugo poslije te jedinice povući s otoka, Vela Luka je ostala slobodnom te se već u svibnju iste godine uspostavila Narodnooslobodilačka vlast. Cijena slobode je bila velika. Od 840 Lučana koji su sudjelovali u borbama, njih 153 je poginulo, a u ratu je smrtno stradala još i 131 žrtva fašizma. Na današnji dan prisjećamo se svakog ponaosob. Njihova je žrtva vođena idealima slobode ugrađena i u naše današnje živote. Upravo zahvaljujući njihovoj žrtvi, Vela Luka je mogla poslije rata učiniti veliki gospodarski i društveni iskorak, a mi danas uživati mir.

Nasljeđe antifašizma nije tek podsjećanje na sada već davnu prošlost. Kao izraz pobjede progresivnih društvenih snaga, temelj je suvremene Europe. Antifašizam je i dalje aktualan, možda i više no ikad s velikom zadaćom obrane civilizacijske tekovine naše suvremene demokracije. Antifašizam nije samo negacija, kako to neki tumače. On promovira isključivo pozitivne vrijednosti, društvo po mjeri svakog pojedinca. Kao civilizacijski, a ne ideološki imperativ, on je danas potreban i suvremen.

S tim ciljem, prekjučer je održana utemeljiteljska sjednica Općinske organizacije Saveza antifašističkih boraca i antifašista Vele Luke. Za predsjednika je izabran Dragiša Barčot, za potpredsjednika Jure Barada, a za tajnicu Sonja Golić. Jučer je prema Protokolu Općine Vela Luka svečano obilježen ovaj spomendan polaganjem vijenaca, a program obilježavanja se nastavlja i danas.