Dan općine Vela Luka

Današnji dan prigoda je da se prisjetimo naših predaka i njihovih nastojanja da podignu ovo mjesto s ponajvećom prirodnom lukom i učine ga u jednom trenutku najperspektivnijom i industrijski najrazvijenijom otočnom sredinom na istočnoj jadranskoj obali.

Ponajprije, danas je potrebno odati počast onim precima koji su imali viziju samostalne političke i porezne općine već 1869. Dugo će potrajati dok se to pitanje konačno nije počelo riješavati, no trebalo je započeti i formulirati tu težnju, te povesti borbu. Tek će 1891. biti osnovana zasebna porezna, a 1898. i politička općina. Za svoj amblem uzet će golubicu raširenih krila, simbol mira i slobode, puno prije nego li će to postati zaštitni znak Ujedinjenih naroda. Od samog početka Luka je bila otvorena za svakog doseljenika, dovoljno široka za svaku ideju i viziju svijeta. Luški kolektiv nikad nije gušio pojedinca niti zatirao ideju pojedinačne slobode. I zato je Luka posebna i jedinstvena, i ostala takvom do danas.

Na nama je da je takvom očuvamo, ali i da iskoristimo sve njezine potencijale, kojih nije malo. Premda se čini da je luški gospodarski vrhunac iz socijalističkog doba već davno prošao, na svima nama je da tragom naših predaka ostvarimo nove vizije i iskorake.

Sretan Dan općine i blagdan sv. Josipa,

želi vam SDP Vele Luke