Nastavna godina mora početi uz jasne upute

Održana je konferencija za medije SDP-ovog Savjet za obrazovanje u Splitu o trenutnom stanju u hrvatskom obrazovnom sustavu, početku nastavne godine i osiguravanju uvjeta prema uputama HZJZ-a. Ističu kako nastavna godina mora početi uz jasne upute, a ne preporuke, i uz najmanji mogući epidemiološki rizik za djecu i djelatnike, jer nastavni sadržaji se mogu nadoknaditi, ali zdravlje ne.

“Odgojno-obrazovne ustanove nemaju razrađene sigurnosne uvjete niti adekvatnu opremu te tako ne mogu provoditi mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite bez rizika za djecu i djelatnike, ako se pod hitno ne usuglasi stručna javnost što uključuje epidemiologe, osnivače, predstavnike sindikata i ravnatelje odgojno-obrazovnih ustanova. Neka nam vladajuća garnitura boljom i pravovremenom organizacijom umanji stres, sačuva mentalno zdravlje i poslušaju struku ili neka preuzmu odgovornost za moguće posljedice”, rekla je Suzana Kačić-Bartulović, voditeljica nacionalne Koordinacije obrazovanja SDP-a za Dalmaciju.

Svi iz odgojno-obrazovne vertikale žele natrag u svoje ustanove i među djecu, svjesni važnosti socijalizacije, ali tražimo da se u cijeloj RH osiguraju isti uvjeti, zaštitna oprema i dodatno osoblje, a kako bismo to postigli predlažemo odgodu početka školske godine dok se ne steknu sigurni ili najmanje rizični epidemiološki uvjeti.

Član Savjeta za obrazovanje SDP-a Ivan Plantić ističe da se postavlja se pitanje tko će preuzeti odgovornost zbog kašnjenja u pripremama za zahtjevnu novu nastavnu godinu, izrađuje li se Obrazovni plan za sve moguće situacije i tko u njemu sudjeluje?

“Resorni ministar je od trenutka imenovanja trebao osigurati stručni tim koji će pripremiti protokol za sve izazove koji su pred nama. Primjera iz ostalih zemalja EU je dovoljno, većina je još lipnju napravila plan, postigla konsenzus, osigurali su obrazovnu digitalnu platformu koja će olakšati komunikaciju između škole i učenika vezano uz nadzor nad aktivnostima i provedbi nastavnih sadržaja u novim uvjetima. Izradili su protokol za hitne slučajeve, tako da su škole spremne učiti na daljinu, u slučaju drugog vala COVID-19, pripremili su izmijenjeni školski vozni red (odmor, školski izleti, vrijeme ručka) kako bi se izbjegao kontakt djece iz različitih skupina. U svakom se trenutku poštuje socijalna udaljenost između učenika i učitelja, a u programima gdje je distanciranje nemoguće: učenici i nastavnici će se morati opremiti osobnom propisanom zaštitnom opremom”, rekao je.

Član Savjeta za obrazovanje iz Splita Ante Cvitković upitao je zašto se čekalo s pripremam, tko će, kada i kako opskrbiti sve škole s potrebnom opremom i tko će, u konačnici, brinuti o mentalnom i fizičkom zdravlju učenika i nastavnika ukoliko se dogodi da veći broj učenika i nastavnika neke škole bude zaražen virusom Covida? Zašto sindikati i Udruga ravnatelja nisu ranije zatražili jasne upute i zašto se i dalje odugovlači s obrazovnim planom? U Splitu žele početak gradnje OŠ na Kili, od županije traže pomoć oko organizacije nastave u srednjim školama s manjkom prostora, a velikim brojem učenika.

Iz SDP-a pitaju zašto vladajući nisu odgovorili na njiove prijedloge iz lipnja kad su predlagali Krizni stožer za obrazovanje? Većina škola u gradovima radi u dvije smjene, je li stiglo na naplatu sustavno zanemarivanje obrazovanja i infrastrukture? Hoće li opet cijenu platiti najslabiji i nedužni?

“Tražimo odgovornost ne kroz poruke/preporuke, nego jasan plan s konkretnim uputama. Dosta je eksperimentiranja s djecom! Svako dijete ima ustavno pravo na obrazovanje, ali i na zdravlje, dužni smo im to osigurati pa pozivamo vladajuće i oporbu da čim prije postignu konsenzus i osiguraju sve što je potrebno da u hrvatskim odgojno-obrazovnim ustanovama zvono ne zvoni za uzbunu već za nastavak učenja i napretka u svakom pogledu”, ističu iz Savjeta za obrazovanje.

Traže hitne odgovore i odgodu nastave dok sve odgojno-obrazovne ustanove ne budu imale osigurane uvjete, jasan obrazovni plan i educirano osoblje za sve moguće okolnosti u slučaju nastavka pandemije, pri čemu posebnu brigu treba voditi o mentalnom zdravlju svih sudionika u odgojno-obrazovnom procesu. Od Vlade, županijskih i lokalnih ureda za obrazovanje traže izvješće o provedenim mjerama i račune za nabavku potrebne opreme kako ista ne bi pala na leđa roditelja i nastavnika. (www.sdp.hr, foto: www. slobodnadalmacija.hr)