Maćehinski odnos Županije prema Veloj Luci

Bila je to posljednja sjednica Županijske skupštine u prošloj godini. Raspravljalo se o proračunu Dubrovačko-neretvanske županije za 2017. godinu. Predlagač je standardno hvalio svoj prijedlog i uopće pozitivno poslovanje Županije. Vijećnici su bili dobro upoznati s činjenicom da je u 2016. Županiji ostalo poprilično nepotrošena novca. Samo na stavci zdravstva ostala su nepotrošena oko 2.400.000 kn. Nećemo ovom prigodom o zaključku kako je to više loš nego dobar ishod. Znajući za ovaj višak, vijećnik Ivo Žuvela predložio je u ime kluba SDP-a amandman da se s jednim manjim dijelom tog viška (250.000 kn) poveća proračunska stavka sufinanciranja zdravstva na otocima.

Njegov cilj bio je osigurati dežurstva zdravstvene službe u Veloj Luci, na način kako je to funkcioniralo prije uvođenja Hitne medicinske službe. Podsjećamo da je Općina Vela Luka upravo s tim iznosom niz godina sufinancirala dežurstva Blata kako bi osigurala jednak nivo zdravstvene službe i za svoje susjede. Bio je to solidaran, dobrosusjedski čin, na kojeg je politička elita susjedne općine očito zaboravila. Vijećnik Žuvela je pred županijskom skupštinom podsjetio na nelogičnosti novog sustava Hitne službe s ispostavom u Blatu, pogotovo s obzirom na dijagnostičku službu u Veloj Luci i velike potrebe u ljetnoj sezoni. Ovih nekoliko mjeseci novog režima, Velolučani su doživjeli kao značajan pad kvalitete zdravstvenih usluga i svakodnevno iskazuju svoje nezadovoljstvo.

Amandman je predlagač odbacio bez velikog razmišljanja, a što je HDZ-ova većina u skupštini i potvrdila. Kakve sve zaključke možemo izvući iz takvog čina?

Da Županija niti svoj višak, s kojim ne zna što će, ne želi potrošiti na Velu Luku. Mjesto koje je sastavni dio njezinog teritorija i koje je jedno od većih naselja u županiji. Ali koje se očito promatra kao strano tijelo, politički nepoćudno za HDZ-ovsku županiju. Župan i njegove službe očito žele poslati jasnu poruku da ne prihvaća političku volju većine u Veloj Luci i da je spreman pružiti tek mrvice da zadovolji formu. Nismo zaboravili niti ono slavno županovo hodočašće po školama otoka Korčule u rujnu 2016. Sva je mjesta otoka obišao tog prvog dana nove školske godine, samo ne Velu Luku. Kao da kuga u njoj vlada pa se treba pričuvati zaraze. Pitamo se i što je radio zastupnik Branko Bačić u delegaciji tog dana, ako je to bio službeni obilazak školama nadležnih županijskih službi. Dakako, jasno nam je da je to bilo HDZ-ovo predizborno hodočašće prikriveno službenom notom Županije. Župan Nikola Dobroslavić župan je i Velolučana. Vrijeme je da i on to shvati. Jer inače, čemu Županija i što uopće Vela Luka radi u njoj?

Najtragičnije od svega je što se HDZ-ova Županija prema Veloj Luci odnosila slično, i u godinama kad je SDP, odnosno HDZ bio na vlasti u Veloj Luci. Promjena vlasti nije bitnije mijenjala njezin položaj. Vela Luka na periferiji i u sjeni političke moći, osuđena na mrvice i milost.

U posljednje vrijeme sve se više čuje razmišljanje o potrebi referenduma i izlaska Vele Luke iz Dubrovačko-neretvanske županije. Mještani su nezadovoljni protežiranjem pojedinih sredina nauštrb drugih, ali i neaktivnošću županije u realizaciji niza infrastrukturnih projekata u Veloj Luci. Izdvojimo samo 8 godina čekanja na realizaciju projekta Sjeverne obilaznice, ali i propust Županije po pitanju projekta Luke nautičkog turizma.

Vela Luka nije ničim zaslužila takav odnos nepoštovanja i zaslužuje ravnopravnost. Inače je sasvim svejedno u kojoj se županiji nalazili. Vrijeme je za promjene! Ili će Županija prestati biti Lučanima maćeha ili će Lučani drugdje potražiti pravdu i poštovanje!

SDP Vele Luke