Tri godine mandata načelnice Gugić

Na današnji dan, prije tri godine izabrana sam za načelnicu Općine Vela Luka. Imala sam tada 28 godina i bila jedna od najmlađih lokalnih dužnosnika te prva luška i otočna načelnica. Od prvog dana komuniciram s vama iskreno, neposredno i otvoreno kako bi svima vama omogućili što transparentniji uvid u funkcioniranje i rad općine.

U našem 1. izdanju brošure približili smo vam na jednom mjestu sve općinske projekte u tijeku, ali smatram bitnim istaknuti ponovno nekoliko najvažnijih danas, tri godine nakon. Proračun Općine Vela Luka u 2019. veći je za više od 5 milijuna kuna u odnosu na 2017. Na samom početku mandata hvalili smo se budućim projektima, desetljećima iščekivanih trafostanica pa mi je još i više drago što smo u ovom periodu s Elektrojugom i pokrenuli njihovu realizaciju što smatram jednim od naših najvećih postignuća. Elektrificirane Gabricija i Pičena, a na korak do samog puštanja u pogon su TS Gradina Bad i TS Stani, obe izgrađene u ovom periodu, kao i dugoočekivana TS Guvno. Tri godine nakon imamo i saniran deponij, izgrađeno reciklažno dvorište, proširen sustav odvodnje otpadnih voda, tj.kućnih priključaka, konačno dovedenu infrastrukturu u industrijsku zonu, nekoliko novouređenih šetnica u centru mjesta i jedinstvenu „Luku mozaika“. Od strane obitelji Dragojević ukazana nam je velika čast osnivanjem Memorijalne zbirke „Oliver Dragojević“ koja će se nalaziti u Centru za kulturu Vela Luka. Dug i složen je to projekt osmišljen s ciljem da Vela Luka, i po Oliverovoj vlastitoj želji, postane središnjim mjestom evociranja uspomene na njegovo glazbeno stvaralaštvo. Kao ključni preduvjet svih ovih projekta svakako je izrada projektne dokumentacije. Aglomeracija Vela Luka, Rekonstrukcija zgrade dječjeg vrtića Radost, Rekonstrukcija zgrade veslačkog kluba Ošjak, Temeljna infrastruktura aktivnog turizma, Uređenje park šume – otočića Ošjak, idejno rješenje Rekonstrukcije Zadružnog doma kao i projekti u području širenja vodoopskrbe i elektrifikacije samo su jedan dio projektne dokumentacije koja je napravljena ili je u tijeku. Odlična suradnja s nadležnim ustanovama i udrugama rezultirala je bogatijim programom kulturnih i sportskih manifestacija tijekom Luškog lita, Adventa i proslave Dana općine.

Svakako, u realizaciji svih projekata i u radu Općine uočili smo brojne slabosti i nedostatke koji u mnogome otežavaju rad i funkcioniranje Općine u cjelini pa se određeni projekti ne razvijaju dovoljno brzo koliko bi željeli. Zbog toga i mještani ponekad stječu krivi dojam o onima koji vode Općinu ili njenim službenicima i namještenicima, a problemi su uglavnom na nekom drugom mjestu. Apsurdnost današnjeg funkcioniranja lokalne samouprave možemo vidjeti na primjeru i naše Općine koja na svome području ne upravlja akvatorijem niti njenom obalom, a matična Županijska lučka uprava na čelu s ravnateljem, nažalost, ne poznaje značenje riječi suradnja.

Danas, cijela situacija s koronavirusom i posljedicama istog prisilila nas je da usporimo svoje aktivnosti i projekte, ali i pokazala kako se znamo nositi sa neočekivanim, teškim i stresnim situacijama što ne bi bilo moguće bez zajedničkog angažmana ljudi na terenu i svakako bez vas, dragi mještani i dragi otočani jer ste svojim odgovornim ponašanjem pomogli da što prije i bezbolnije svladamo prvu fazu borbe s virusom. Pred nama je jedna neizvjesna bitka i nitko ne zna što donosi sutra, kako u zdravstvenom tako i u ekonomskom pogledu pa je tim više potreban zajednički angažman i razumijevanje na svim područjima kako bi sa što manje posljedica svladali buduće izazove koje nam nosi ova situacija.

Hvala svim vijećnicima SDP-a, Nezavisne liste i HSS-a, bez kojih bi bilo nemoguće donositi Odluke na Općinskom vijeću, na podršci u radu tijekom protekle tri godine. Svakako, svi projekti i aktivnosti ne bi bili mogući bez velikog angažmana i rada zaposlenika Općine Vela Luka, Turističke zajednice, Komunalca i Komunalnih djelatnosti, Dječjeg vrtića, Centra za kulturu, Narodne knjižnice i DVD-a Vela Luka.

Ipak na kraju, hvala svim Luškama i Lučanima na podršci i pomoći te na svim lijepim i nezaboravnim trenucima i uspjesima u protekle tri godine. S velikim srcem, energijom, željom za napretkom nastavljamo i u 4.godini mandata!

Katarina Gugić, Vaša načelnica