Dan oslobođenja Vele Luke

Danas obilježavamo još jednu obljetnicu važnog događaja iz II. svjetskog rata kada su jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile Velu Luku od njemačkog okupatora. Pred spomenikom 284 palih boraca u središtu mjesta vijenac je u prijepodnevnim satima položio predsjednik SDP-a Vele Luke Ivo Žuvela. Slučajno ili ipak sasvim ne, na isti ovaj dan obilježava se i proboj zarobljenih logoraša iz Jasenovca, ali i Dan planeta zemlje.

Bila je 1944., tri godine poslije početka okupacije, a koju su obilježili talijanski zločini, talijanizacija i fašizacija društva, ali i brojnost onih koji su ustali protiv ugnjetavanja. Jer prijetilo je da će sloboda pojedinca postati prazna ljuštura bez sadržaja. Godine 1943. talijanskog okupatora zamijenio je njemački koji će na sv. Josipa sljedeće godine deportirati veliku većinu preostalih muškaraca izvan otoka. Točno 4 mjeseca poslije napada njemačke vojske na otok Korčulu, jedinice 26 divizije izvršile su invaziju na područje Vele Luke. Bitka je započela u rano jutro i potrajat će do pred noć kada su završene borbe s dvije grupe njemačkih vojnika skrivenih u kućama. U borbama su smrtno stradala tri Velolučanina, a još dvoje stradalo je u čišćenju nagaznih mina u uvali Zaglav, neposredno pred iskrcavanje. Njihovu žrtvu, kao i žrtvu onih koji su dali živote za slobodu u drugim prigodama i na drugim frontama, potrebno je neprestano isticati, jer to su bili naši preci, a njihova žrtva je ugrađena u našu današnju slobodu i život.

Ove godine obljetnica je obilježena restrikcijama u javnom životu koje u prvi plan nameću razmišljanje o slobodi pojedinca, slobodi koja ničim ne smije ugroziti prava i mogućnosti drugog pojedinca.