Nove asfaltne dionice

Kategorija: Vijesti Napisao/la sdp Hitova: 212

U Veloj Luci nedavno je završena prva faza asfaltiranje dviju nerazvrstanih cesta. Riječ je o lokalnoj prometnici od Pupnja do uvale Pičena dužine asfaltnog sloja 1700 metara, širine 3,50 metara i debljine 5 centimetara. Sredstva za uređenje ove dionice lokalne ceste zajednički su osigurali građani svojim novčanim prilozima i jedinica lokalne samouprave iz sredstava Općinskog proračuna namijenjenim održavanju nerazvrstanih cesta po sistemu jedan naprama 2, što znači da je Općina na svaku kunu uplaćenu od strane građana donirala još dvije. Ovu prometnicu doniralo je 106 građana s 186.577,34 kune. Nakon završetka prve faze u dogovoru s općinskim vlastima dogovoren je nastavak prikupljanja donacija za asfaltiranje dionice od Garme do Vranina u dužini od 1300 metara. Sistem financiranja je isti, a ovisno o osiguranim sredstvima ovaj dio lokalne prometnice asfaltirat će se tijekom sljedeće godine. Namjera je građana i lokalne samouprave da se na ovaj način asfaltnim slojem spoji cesta od Vele Luke do uvale Lučica, a u dogledno vrijeme i do uvale Poplat. Nakon što su dogovoreni kriteriji financiranja krenula je uplata donacija, koje se prikupljaju do 30. travnja 2021. godine.

Isto tako nedavno je završeno polaganje asfaltnog sloja na nerazvrstanoj prometnici na potezu od autokampa "Mindel" do kuće Josipa Oreb Gobica. Asfaltirano je 320 metara, te je po istom sistemu financiranja nastavljeno prikupljanje financijskih sredstava za uređenje preostalog dijela u dužini od 900 metara. Utvrđeni su novi iznosi donacija za pojedine kategorije građana, te od idućeg tjedna kreću nove uplate donacija. Kada je u pitanju uređenje spomenute lokalne ceste valja napomenuti da je prije polaganja asfaltnog sloja Općina o svom trošku proširila dio ceste i time olakšala prometovanje njome. Isto će tako lokalna samouprava u suradnji s građanima nastaviti i slijedeće godine prije polaganja novog dijela asfaltnog sloja. I na kraju treba istaknuti da je u prvoj fazi uređenja ove ceste sudjelovalo 46 mještana s 64 tisuće kuna. Organizacijski odbor očekuje još veći odaziv građana u nastavku realizacije ovog lokalnog infrastrukturnog projekta.

Pored ove dvije dionice lokalnih putova građani su u suradnji s Općinom po navedenom sistemu financiranja krenuli u realizaciju i trećeg projekta uređenja lokalnih prometnica. Riječ je o cesti od Gradine do Stračinčice u dužini od 1300 metara. Nakon što su utvrđeni iznosi donacija za sve kategorije vlasnika nekretnina s navedenog područja započela je uplata donacija. Prve uplate već su stigle na poseban žiro račun Općine. Uređenjem ove prometnice značajno će se poboljšati cestovna infrastruktura i pristup nekretninama na ovom dijelu velolučke Općine, a ujedno i podići kvaliteta turističke usluge. Realizacija projekta planirana je tijekom sljedeće godine. (T.D.)