Održan prosvjed!

Kategorija: Vijesti Napisao/la sdp Hitova: 1173

U organizaciji Općine Vela Luka, u četvrtak popodne je održan mirni prosvjed Velolučana kao iskaz nezadovoljstva radi preseljenja Ispostave Zavoda za hitnu medicinu iz Vele Luke u Blato. Prosvjed je održan ispred ulaza u Dom zdravlja u Veloj Luci, gdje se okupilo više stotina mještana. Na prosvjedu su govorili Dragiša Barčot, predsjednik Općinskog vijeća Vele Luke, Deni Franulović iz udruge NUM Fabrika ideja, Željka Gugić predsjednica OO HSS Vele Luke, Ivan Bačić predsjednik OO HSLS-a Vele Luke, Filip Dragojević predsjednik HSP dr. Ante Starčević Vele Luke, Dinko Radić predsjednik OO HDZ-a Vele Luke, Ivo Žuvela predsjednik OO SDP-a Vele Luke i općinski načelnik Vele Luke Tonko Gugić Bakan.     

Svi govornici su osudili odluku ministra zdravlja Darija Nakića da se ukine tim T1 hitne medicine iz Doma zdravlja u Veloj Luci i prebaci u Blato, koja se ne temelji na argumentima niti na programu bilo koje političke stranke.

Govornici su isicali argumente da se Dijagnostika potrebna za Hitnu medicinsku pomoć (RTG, UZV, hematološko–biokemijski laboratorij, mikrobiološki laboratorij, ortopedsko-traumatološka ordinacija s gipsaonom, ginekološka ordinacija, rađaona i soba za rodilje...) nalaze u Domu zdravlja u Veloj Luci, u kojem je i smještena Ispostava hitne medicinske pomoći i sjedište T1-tima. U neposrednoj blizini (50 metara) se nalazi i Specijalna bolnica Kalos sa svojim specijalističkim službama.

Premještanjem T1 tima dostupnost se bitno smanjuje. Npr. pacijent iz Vele Luke bi čekao hitnu medicinsku pomoć iz Blata, nakon toga bi (valjda) bio prebačen u Blato pa opet vraćen u Velu Luku, pa opet istim putem natrag prema bolnici u Dubrovniku ili heliodromu. Smiješno, neracionalno, skupo i nadasve opasno. Vela Luka je najveće naselje na dalmatinskim otocima, njeno stanovništvo se tijekom turističke sezone višestruko povećava, isticali su govornici.

Govornici su izrazili nezadovoljstvo zbog toga što Ministar Nakić izbjegava primiti predstavnike Općine Vela Luka i što ne želi čuti njihove argumente, čime ne želi ni uvažiti specifičnosti života na otoku. Ukoliko poradi ovakve loše organizacije pacijent umre, sudionici prosvjeda naglašavaju da će za to biti odgovoran i ministar Nakić i njegovi naredbodavci. Ovaj problem ujedinio je sve političke stranke u Veloj Luci čiji su predstavnici najavili nastavak aktivnosti na zadržavanju tima T1 hitne medicine u Domu zdravlja Vela Luka. (www.radioval.hr, foto: Šćepanović)