Uz Spomendan oslobođenja Vele Luke

Kategorija: Vijesti Napisao/la sdp Hitova: 1944

Danas obilježavamo 72. godišnjicu oslobođenja Vele Luke od njemačkog okupatora. Dana 22. travnja 1944. jedinice Narodnoslobodilačke vojske Jugoslavije ušle su u Velu Luku i u jednom danu oslobodile okupiranu Velu Luku. Bilo je to točno 4 mjeseca nakon što je njemačka vojska započela s napadom na otok Korčulu. U pripremi i razminiranju terena smrtno su stradala dva aktivista Narodnooslobodilačkog pokreta. Prvi se iskrcao bataljon 12. dalmatinske brigade u uvalu Spiliška, a bitka za Velu Luku je započela točno u 6,45 sati. Intenzivne borbe su se vodile oko groblja i na Mrkom ratu, a bitka je okončana u 15 sati zauzimanjem brda Hum. U borbama za oslobođenje svojeg rodnog mjesta poginula su i tri Velolučanina. Borac Korčulanskog odreda Kuzma Žuvela Vilić stradao je nedaleko od svoje kuće, ostavljajući za sobom suprugu i tri maloljetna sina.

Ovogodišnji spomendan oslobođenja, koji se dugi niz godina obilježavao i kao Dan Vele Luke, obilježavamo u atmosferi poricanja i relativiziranja fašističkih i ustaških zločina, a time i svih žrtava palih za oslobođenje. Antifašizam je mnogima floskula, ideološka činjenica, krajnost i uzrok podjela. To javno govore oni koji tvrde da su neutralni i da ih zaprepašćuje ideološka podijeljenost u zemlji. No, ne vide koliko sami doprinose podjelama i koliko je za hrvatsko društvo bilo sramotno čitanje pripremljenog teksta u režiji nižerangiranog američkog dužnosnika. Jasno ne zbog sadržaja teksta, već zbog činjenice da im je to netko drugi morao napisati i staviti ih pred gotov čin. Sve dok postoje pokušaji relativiziranja, sve dok političari u javnosti izriču nemušte i nejasne poruke o karakteru ustaškog režima i o Jasenovcu, sve dok se ugrožavaju prava drukčijih, dotle će postojati potreba za reakcijom i antifašizmom. Ne antifašizmom kao krajnosti, prijekim čuvarem istine i prešutiteljem zločina pobjedničke strane, već kao promicateljem tolerancije i slobode svakog individualca. Stoga je hrvatskom društvu 21. stoljeća sa snažnim deficitom osobnih sloboda antifašizam itekako potreban.

Sve naše članove i simpatizere pozivamo da se pridruže Protokolu polaganja vijenca pred Spomenikom u središtu mjesta s početkom u 18,45 sati, ali i da posjete izložbu Hrvatskog planinarskog društva "Mareta" povodom Dana planeta Zemlje u galeriji Centra za kulturu s početkom u 20 sati.